Foto: Berit Roald / TT

Sommardäck trots vinterväglag – detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 april har passerat och enligt lag är det då sommardäck på fordon som gäller. Men just nu råder vinterväglag på många håll och då gäller det istället att tänka på riskerna. – Som alltid ska man titta på omständigheter och tänka till innan man sätter sig bakom ratten, säger Nils Gustavsson, trafikpolis i Jönköping.

Under tisdagsmorgonen har ett flertal halkolyckor rapporterats i Jönköpings län och polisen uppmanar till försiktighet och tålamod i trafiken. Och eftersom lagen säger att dubbdäcken ska tas av innan den 15 april är det många förare som nu har däck som inte passar särskilt bra för väglaget.

Vårdslöshet i trafik

Och, enligt Nils Gustavsson som är trafikpolis i Jönköping, kan man göra sig skyldig till vårdslöshet i trafik om man orsakar en olycka på grund av att ”fel” däck sitter på.

– Man kanske måste inse att man bör låta bilen stå om det är snö och halt på vägen om man har hunnit byta till sommardäck. Det gäller att vara medveten om riskerna. Vi tittar alltid på omständigheterna kring en olycka och ställer frågan, kunde man förhindrat detta?

Och det finns inget förbud mot att ha dubbdäcken kvar trots att den 15 april nu är passerat, säger han.

– Det är ju så svensk lag är skriven. Råder det vinterväglag så kan dubbdäcken vara kvar. Vi tittar alltid på det enskilda fallet. Är det rim och reson att de här däcken sitter på osv.

Har man dessutom odubbade så kallade friktionsdäck, är det tillåtet att ha dem på hela året.

Bötesstraff

Men är det bråttom byta när vädret slår om igen?

– Det går inte att svara på den frågan. Det kan ju komma snö igen. Det är inte svart eller vitt.

Bötfälls många som har fel däck för säsongen?

– Det händer då och då men inte särskilt ofta. Men det är klart, kör någon med dubbar framåt sommaren så kan man ju ifrågasätta det. Och i så fall handlar det om böter. Kommer vi inte överens med föraren får fallet prövas i rätten, säger Nils Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.