IVO utreder om vården har gjort något fel efter att ett spädbarn dog i höstas. Foto: TT

Spädbarns död utreds av IVO

Publicerad

Utredningen av Region Jönköpings län efter att ett spädbarn avled i höstas fortsätter. Inspektionen av vård och omsorg utreder nu om vården har gjort något fel.

– Jag har kämpat för det här i ett halvår, säger mamman till barnet till SVT Nyheter Jönköping.

Inspektionen för vård och omsorg utreder ett dödsfall då ett spädbarn avled, efter att mamman till barnet har anmält vården i Jönköping.

– Jag har kämpat för att det här ska utredas i ett halvår. Jag är oerhört lättad att IVO tar över och hoppas att de gör en grundlig utredning, säger mamman.

Fick magproblem

Enligt vården är den sannolika dödsorsaken plötslig spädbarnsdöd men mamman vill att IVO ska utreda om hennes barn kan ha lidit av invagination. Det är ett allvarligt tarmvredstillstånd, som är en känd och sällsynt biverkning av vaccinet mot rotavirus.

Hon beskriver att barnet mådde bra innan vaccinationen men att barnet sedan fick svåra mag- och tarmproblem. En omfattande utredning som Läkemedelsverket har gjort visar att barnet hade symptom som är förenliga med invagination.

Kritisk mot rutinerna

Den rättsmedicinska undersökningen kunde inte visa på att dödsfallet hade någon koppling till biverkningar från vaccinet, men mamman vill att IVO ska ta reda på om det finns brister i rutinerna kring vaccinationstillfället.

Dels ifrågasätter mamman om hennes barn verkligen skulle ha fått vaccin alls, eftersom barnet tidigare haft en infektion. Dels tycker hon att vården borde vara mer observant på symptom på biverkningar som kan uppstå efter rotavaccin.

– Jag lägger inte ansvaret på enskilda individer inom vården, utan på systemet och att det inte fanns rutiner, säger hon.

Vad hoppas du att IVO:s utredning ska leda till?

– Strängare säkerhetsföreskrifter kring vaccinet mot rotavirus och en diskussion om hur vaccinet används.

Vården anmälde enligt lex Maria

Efter dödsfallet anmälde vården sig själva enligt lex Maria, vilket de är skyldiga att göra när det finns en risk för en allvarlig vårdskada.

– Då tittar vi på om vårdgivarens egen utredning är tillräcklig för att förhindra att något liknande händer igen. Vi tittar till exempel på om vi tycker att de har kartlagt händelseförloppet och vidtagit åtgärder, säger Heléne Roos, inspektör på IVO.

I det här fallet bedömde IVO att Region Jönköpings län har kommit fram till rimliga slutsatser i sin egen utredning och att de har vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen. Men om det är något misstag i vården som ligger bakom dödsfallet ska den pågående utredningen visa.

Drivit fallet i ett halvår

Mamman säger till SVT Nyheter Jönköping att hon har försökt få klarhet i vad som hände i ett halvår och att frustrationen över att inte veta vad som orsakade dödsfallet har fått henne att driva fallet vidare.

– Ilskan har hjälpt till att hålla mig samman, säger hon.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare rapporterat om fallet när lex Maria-utredningen var klar. Vi rapporterade då att vården inte får någon kritik för dödsfallet, men eftersom det pågår ytterligare en utredning, är ärendet inte avslutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.