Ulrika Josefsson, tf verksamhetschef på kulturhuset Spira, tror att många längtar efter kultur och känner sig trots allt optimistisk inför hösten på Spira. Foto: SVT / Weibull / Söderström

Pandemin slår hårt mot kulturen – Spira förlorar tio miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kulturen har drabbats hårt av coronapandemin och kulturhuset Spira i Jönköping räknar med att göra minusresultat i år. Cirka tio miljoner som budgeterats i biljettintäkter, väntas gå förlorade.

Det har varit en vår och sommar med inställda föreställningar, omställning och ovisshet för personalen på Spira. Och ekonomiskt är det inte möjligt att hämta igen det tapp som orsakats.

– Vi håller i de kostnader som går att hålla i men det täcker ju inte intäktstappet, säger Ulrika Josefsson, tf verksamhetschef kulturhuset Spira.

Hon säger att ett minusresultat är att vänta, men hur stort det blir går ännu inte att säga.

Ny pandemiklausul

Regeringen har öppnat för att det kan bli lättnader och under torsdagen gav Folkhälsomyndigheten klartecken för en sittande publik på 500. Något som regeringen ska ta beslut om. I så fall blir det aktuellt från och med den 1 oktober.

Än så länge är det restriktioner om att samla max 50 personer i salongerna som gäller. Och Spira kör i stort sett fullt program i höst.

– Några saker har fått vi ta bort, men vi planerar att köra för 50.

Men är det så bra med tanke på att ni förlorar mycket pengar?

– Just för hösten är kostnaderna redan tagna så där är det bara en vinst egentligen att köra, säger Ulrika Josefsson.

Går det att planera framåt i detta läget?

– Vi har inget val, vi måste. Vi försöker planera så gott det går och har med säkerhetstänket och formulerar kontrakten lite annorlunda. Vi har fått lägga in en ny klausul, en pandemiklausul. 

Kulturhuset Spira i Jönköping. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.