Foto: SVT

Inhyrda sjuksköterskor behärskar inte språket

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö kommun anlitade ett bemanningsföretag för att lösa den akuta sjuksköterskebristen inom äldreomsorgen. Men eftersom sköterskorna från Östeuropa inte behärskar svenskan fullt ut måste kommunen dubbelbemanna arbetspassen för att garantera patientsäkerheten.

De tre sjuksköterskor från Litauen, som nu jobbar natt inom äldreomsorgen i Gnosjö, skulle säkra personalsituationen fram till sommaren. Men eftersom de inte kan tillräckligt mycket svenska så har kommunen fått dubbelbemanna sjuksköterskepassen och dessutom satt in en extra undersköterska för att kommunikationen med de äldre ska fungera.

– Hade vi känt till detta, hade vi kanske agerat på ett annat sätt. Men kommunen har haft svårt att få tag på sjuksköterskor under en längre tid och det här var sista utvägen, säger Gnosjös kommunchef Anna Engström.

Både anställda och oppositionspolitiker har reagerat på den nu uppkomna situationen.

– Anställda har berättat att de inhyrda sjuksköterskorna har svårt att kommunicera med de äldre. Det har varit jobbigt och de är oroliga för patientsäkerheten, säger Markus Kauppinen, socialdemokratiskt oppositionsråd i kommunen.

Kritik från vårdförbundet

Vårdförbundet har tidigare varnat för bemanningsföretaget Orange Hälsa som försett flera kommuner och landsting i landet med bland annat sjuksköterskor från Östeuropa. Kritiken har gällt arbetsvillkor, men också de anställdas språkliga brister som äventyrat patientsäkerheten.

– Vi kände inte till den här kritiken från Vårdförbundet. Vi har pratat med en grannkommun som anlitat samma bolag och där tog man upp det här med just språket, säger Anna Engström, kommunchef i Gnosjö.

Tillbakavisar kritiken

Lars Hezsö på bemanningsföretaget Orange Hälsa tillbakavisar kritiken om arbetsvillkor. Han säger till SVT Nyheter Jönköping att företaget just nu har brist på sjuksköterskor som varit i Sverige tidigare, men att de ska ta ansvar för situationen som uppstått i Gnosjö.

– På fredag ska vi ha ett möte med företaget och ta upp det som inte fungerat och se vad vi kan göra för att lösa situationen framåt, säger Gnosjös kommunchef Anna Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.