Starka reaktioner efter besked om skolans framtid

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om Grennaskolans avveckling har reaktionerna varit många.

Igår kom beskedet att Grennaskolan inför antagningsstopp till årskurs sju och årskurs ett på gymnasiet. Enligt skolans rektor kommer skolans verksamhet i dess nuvarande form vara helt avvecklad om två år.

Efter beskedet har reaktionerna på sociala medier varit starka, bland annat har det startats en namninsamling om att Grennaskolans Riksinternat ska bevaras.

– Vi elever är väldigt upprörda, vi hade ingen aning om detta. Vi trodde att bara titeln riksinternat skulle försvinna men att kommunen skulle driva verksamheten vidare, det här hade vi inte väntat oss, säger Lina Thorén, vice elevkårsordförande till Jönköpings-Posten.

Inleder högskolesamarbete

Istället för den ordinarie skolverksamheten tänker nu Jönköpings kommun inleda ett inleda ett samarbete med Högskolan i Jönköping, om att förlägga en förberedande högskoleutbildning för internationella studenter till Grennaskolan. På så vis kommer skolan finnas kvar som institution och drivas vidare, fast under andra former. Planen är att man starta utbildningen som ett pilotprojekt redan vid årsskiftet 2016 – samma tidpunkt som Grennaskolan formellt förlorar sin titel som riksinternat.

Riksdagsbeslut i grunden

Besvikelsen bland eleverna riktar sig även mot riksdagen och regeringen, som beslutat att skolformen riksinternat ska avvecklas. Det beslutet fattades efter flera skandaler på framför allt internatskolan Lundsberg, om allvarlig pennalism och mobbning av elever.

– Det värsta är att de har klubbat igenom beslutet utan att ens besöka skolan. De drar alla riksinternat över en kam, säger Lina Thorén till JP.

– Mångas bild är att Grennaskolan bara är en överklasskola men det stämmer verkligen inte. Det finns ingen annan skola med samma gemenskap.

Grennaskolans föredettingförening, som samlar gamla elever, har även uttryckt sin besvikelse över beslutet i ett öppet brev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet