Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Istidssten från Sverige blev ö i Holland

Uppdaterad
Publicerad

När den senaste inlandsisen smälte för ungefär 20 000 år sedan fördes massor av sten med från Sverige ut i Europa. Ett par från Holland bär just nu tillbaka en av dem.

De använder en tejpad och lappad gammal karta och har märkt ut närmaste vägen att gå. Just nu befinner de sig i skogarna mellan Bodafors och Nässjö, på väg mot Eksjö.

På tre och en halv månad ska de gå 160 mil med en sten från sin hemby. De kallar det ett konstprojekt och hoppas att det ska bli en fotoutställning så småningom. Men för dem betyder projektet mer än så.

– Det handlar om identitet och vad det betyder varifrån man kommer, säger Juliette Veckens, efter att pojkvännen Lukas Brouwer bollat över frågan.

– Jag är från Frankrike men bor i Holland och börjar nästan glömma mitt eget språk. Och Lucas är från en by, som är av svensk sten.

Opolitiskt projekt

De kommer från Urk i Nederländerna. Urk, som en gång var en ö, bildades efter den senaste istiden, som tog slut för ungefär 20 000 år sedan. Strax utanför byn finns till och med ett stenreservat med sten som förts dit på istiden.

Juliette och Lucas kom i kontakt med en geolog som berättade för dem att stenen som bildat ön följt med inlandsisen från Sverige, Uppland närmare bestämt. Och det är dit de två nu är på väg, med en av öns stenar.

– Men han sa också att ingen i Sverige skulle intressera sig, för här finns så mycket sten. I Holland är det guld, säger Lukas.

De kallar sitt projekt Einstein och säger att det är opolitiskt.

– Vi hade planerat det här länge, men det är klart att det fått en extra dimension nu när vi mött så många flyktingar längs vägen.

Möjligt att analysera

Enligt SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, som är en statlig myndighet för frågor om landets geologi och mineralhantering, är det möjligt att göra en så noggrann analys att man kan veta varifrån en sten kommer.

– Det går nog att göra en sådan bestämning om man gör en noggrann kemisk analys och hittar en ”matchning” i en bergart i Uppsalatrakten. Men man måste samtidigt kolla upp åldern på stenen, och när man vet detta se om det finns en möjlighet att naturliga geologiska processer, till exempel en inlandsis de senaste hundratusentals åren eller plattektoniska rörelser, har flyttat på stenen. Om allt detta stämmer vet man säkert att så var fallet, säger Ulf Boivie på SGU.

Och han fortsätter:

– Det kanske också kan vara så att en människa har flyttat stenen till Holland?

Men enligt Juliette och Lukas är stenen från istiden och de planerar nu en ceremoni när de kommer till Uppland.

– När vi hittat rätt berg kommer vi placera stenen på en hållare av is så den får smälta ner. Is förde stenen till Holland, is ska föra stenen tillbaka till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.