Kommunpolitikern Jan Johansson och Vetlandabon Zibbe Gauffin säger att de är skärrade efter våldsdådet. Foto: SVT/Kristin Renulf

Stödgrupp har öppnats för att hjälpa Vetlandaborna

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda kommuns stödgrupp, den så kallade Posom-gruppen, tar under onsdagskvällen emot folk som behöver hjälp efter det misstänkta terrordådet i Vetlanda. Många är skärrade efter våldsdådet under eftermiddagen då åtta personer attackerades.

– Jag tycker att det är förfärligt, säger Zibbe Gauffin som SVT:möter i närheten av en de fem avspärrade platserna i centrala Vetlanda.

Han berättar att han är glad att inte hans barn passerade genom de centrala delarna i staden vid 15-tiden när larmet kom om att en person beväpnad med någon form av tillhygge gick till attack mot folk.

Våldsdådet i Vetlanda

– Det hade kunnat vara en själv som var på plats vid fel tillfälle, säger han.

”Knappt vågar gå ut”

En bit därifrån i Missionskyrkan har kommunens Posom-grupp öppnat upp för att stötta dem som har ett behov av det.

– Vi har en krisgrupp som nu hjälper folk att bearbeta det som har hänt. Det är väldigt många som har drabbats, säger oppositionsråd Jan Johansson i det lokala partiet Vetlanda framåtanda.

Flera som han har talat med har uttryckt att de är omskakade efter händelsen.

– Jag fick nyss ett samtal från personer som knappt vågar gå ut. Folk undrar vad det är som händer i lilla Vetlanda.

Trottoaren utanför en blomsterbutik i Vetlanda där tydliga spår syns efter den våldsamma eftermiddagen. Foto: SVT/Fredrik Weibull

Posom-gruppen kommer även finnas på plats under torsdagen och fredagen mellan klockan 10 och 16.

Utreder eventuella terrormotiv

Åtta personer har förts till sjukhus efter våldsdådet i Vetlanda. Flera har skadats allvarligt och den misstänkta gärningsmannen, som var beväpnad med någon form av tillhygge, har skjutits av polis. Flera områden har spärrats av i samband med insatsen.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det finns detaljer i utredningen som gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv.

Se SVT Nyheters direktsändning om Vetlandadådet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet