Foto: Scanpix/SVT

Stöldvåg av lyxbilar

Publicerad

Stölderna av nyare exklusiva bilar, värda mellan en halv miljon och drygt en miljon kronor, har ökat i Sverige. Ökningen sker samtidigt som antalet bilstölder generellt minskat dramatiskt.

Bilstölderna har samtidigt flyttat sig delvis från Stockholmområdet till södra Sverige. De senaste sju månaderna har cirka 280 exklusivare bilar stulits – 90 fler än samma period i fjol.

Varje bil har ett högt värde så det handlar om stölder för mångmiljonbelopp.

Bröt sig in medan familjen sov

Ett av de områden som drabbats senaste månaderna är Jönköpings län, här utreder polisen nu fem stölder. Det handlar om bilar som är värda mellan 500 000 kronor till 1,2 miljoner kronor, av årsmodell 2010 och nyare.

Ytterligare stöldförsök har begåtts hos en ägare till en bil när ägaren var hemma. Det var för drygt en vecka sedan som någon bröt sig in i huset när Leif och hans familj låg och sov – trots påslaget larm.

Leif visar fönstret i tvättstugan där tjuvarna tog sig in.

”Irriterad och rädd”

– Både kriminalteknikern och jag var förvånad över metoden de använde för att bryta sig in. Det är helt otroligt hur de lyckats ta sig in så ljudlöst vi låg och sov alldeles bredvid, berättar Leif.

Hustrun vaknade av att hon hörde något, då flydde tjuvarna. De fick med sig en handväska, men det som sannolikt var målet – nycklarna till familjens exklusiva bil – blev kvar.

– Jag är både irriterad och rädd, för jag vet ju att de inte fick det som de ville ha och då tror jag att de återkommer, säger Leif, fortfarande märkbart skakad av händelsen.

Lyxbilsstölder går emot trend

Bilstölderna har generellt minskat kraftigt det senaste tio åren, men stölderna av nyare exklusiva bilar värd mellan en halv miljon och drygt en miljon kronor, har tvärtom ökat i Sverige.

Första halvåret 2012 stals cirka 190 bilar i den här katgegorin. Samma period i år stals cirka 280, en ökning med nästan 50 procent. 

Enligt Rikskriminalpolisen är det organiserade ligor från östra Europa som stjäl bilarna på uppdrag, för att sen sälja dom utanför EU.

– Vi vet att efter det att bilarna stulits så har de lämnat landet redan inom ett par timmar, Lars Öjelind ansvarig chef på Rikskriminalen.

Seriebrottslighet bakom

Genom rikskriminalpolisen pågår en satsning mot seriebrottslighet, och det har lett till att stölderna av exklusiva bilar minskat i Stockholmsområdet, men i stället ökat i södra Sverige. 

Har ni inte misslyckats om tjuvarna bara flyttar till andra orter och fortsätter stjäla?

– Nej vi tycker att det här arbetet mot seriebrottslighet har varit framgångsrikt här i Stockholm och nu kommer vi att fortsätta att arbeta så i resten av landet, säger Lars Öjelind.

Försäkringsbolag bekymrat

Försäkringsbolaget If försäkrar enligt egen uppgift omkring hälften av bilarna i den här kategorin. Och på If är utredningschef Göran Kellner bekymrad över stöldutvecklingen.

– Vi är mån om våra kunder och som det är nu så kan de bli av med bilen inte bara en utan också fler gånger.

Han förklarar med att tjuvarna vet att samma ägare får en ny på försäkringen och då finns det en ny att stjäla.

För Leif och hans familj i Småland som haft påhälsning av biltjuvarna är tillvaron nu väldigt otrygg.

– Pengarna är en sak, men det värsta är nu att hustrun är rädd, barnen är rädda, jag är rädd. Vi känner oss inte trygga längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer