Stopp för inhyrd personal i vården

Uppdaterad
Publicerad

Om två år ska vården i Jönköpings län vara oberoende av inhyrd personal. Det här är ett steg för att patienter ska slippa möta flera olika läkare. Regionstyrelsens arbetsutskott ställer sig nu bakom den nationella strategin.

Kostnaderna för hyrpersonal fortsätter att öka i Region Jönköpings län och nu intensifierar regionledningen arbetet med att göra vården oberoende av hyrpersonal. Det finns också en målsättning att få en förbättrad kontinuitet och en ökad trygghet i vården.

Det kan förbättras med en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare i den löpande verksamheten. Det är viktigt, inte minst för äldre och kroniskt sjuka, med en trygghet i att möta samma vårdpersonal som har god kunskap om patienten och patientens behov, skriver Regionen i ett pressmeddelande.

Flera åtgärder

Redan idag pågår ett arbete inom regionen för att begränsa beroendet av bemanningsföretag. Det handlar bland annat om fler AT- och ST-läkare och att tidigt ta kontakter med läkarstuderande. Det har också tagits beslut om flera utbildningssatsningar för att höja kompetensen.

Från januari 2019 startas också en läkarutbildning där 30 läkarstudenter får genomföra sina sista fem terminer inom Region Jönköpings län.

Det finns en nationell strategi att alla landsting och regioner ska vara oberoende av inhyrd personal och nu har alltså regionstyrelsen här ställt sig bakom det målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.