Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkarens rekommendationer för utlandsresor. Foto: SVT

Stor andel covid-sjuka har smittats utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt två veckor tillbaka uppmanar regionen de som kommer hem från en utlandsresa att testa sig för covid-19, även om man inte har symptom. Och smittskyddsläkaren menar att det är viktigt eftersom många verkar ha smittats i utlandet.

– Ja, vi ser nu att smittspridningen ökar i landet och en ganska stor andel av de fallen, ungefär 20 procent, är smittade utomlands. Så det förs in en hel del smitta från andra länder just nu, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Vad tänker du om det?

– Det finns en klar risk att smittas på de vanliga turistorterna nu, det ser vi tydligt. Så tänk klokt när du är ute och reser och läs på noga vad som gäller när du kommer hem, menar Malin Bengnér.

Viktig rekommendation att följa

Till många länder är det vid inresa krav på att visa upp intyg på att du är vaccinerad eller att du har ett negativt test med dig.

När du kommer tillbaka till Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att kontakta vården och testa sig för covid-19. Detta gäller för resor utanför Norden, till och med 31 augusti.

Det är en rekommendation att testa sig, borde det vara ett krav?

– Rekommendationen om att testa sig läggs på som ytterligare en säkerhetsnivå och något somjag verkligen tycker att man ska ta fasta på och efterleva, förklarar smittskyddsläkaren.

Borde man undvika att åka utomlands?

– Många har väntat länge nu på att kanske få träffa släktingar och vänner utomlands och resor som känns väldigt angelägna om att få göra, och det tycker jag man kan glädjas åt att man har möjlighet att få göra nu. Men gör man andra typer av semesterresor, då behöver man verkligen tänka efter och bete sig lika klokt på resmålet så som man har gjort hela året här hemma, säger Malin Bengnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer