Foto: Privat

Stor brassfest i helgen

Publicerad

I helgen samlas runt 800 musiker i Värnamo för att delta Svenska Brassbandsfestivalen.

Det är 33 orkestrar som kommer att delta i flera evenemang bland annat Svenska mästerskapen i brassband och på lördag avslutas festivalen med en galakonsert.

– Det är jätte viktig att ha sådana här mötesplatser. Det är kul att träffa andra och bara lyssna på bra musik, säger en av arrangörerna Olof Forsberg.

Även en orkester från Belgien som kom tvåa i Europamästerskapen kommer att delta. Men något som glädjer arrangören mycket är att av de 800 musikerna som delta är cirka en fjärdedel mellan 10-15 år.

– De är ju framtiden, utan ungdomarna så kommer brassbanden i Sverige dö ut. Det är lite speciellt i Sverige eftersom ungdomarna har en central plats under festivalen. De kommer att var med på scen under den stora galakonserten tillsammans med vår gästorkester, säger Olof Forsberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.