– Vi får ta emot en hel del ilska, säger Li Oscarsson på Hertz i Jönköping. Hon tror att det kommer att vara en brist på hyrbilar under hela hösten. Foto: Hanna Källebring/SVT

Hyrbilsbrist efter pandemin – ”Leveranserna skjuts fram hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Att hyra en bil just nu kan vara svårt. Under pandemin har hyrbilsfirmorna varit tvungna att sälja en del av sin bilflotta.

– Det fanns inget annat val då, det var det som räddade oss och många andra i branschen, säger hyrbilschefen Li Oscarsson.

Efter att coronapandemin tog sitt grepp om samhället i mars förra året så minskade resandet kraftigt i Sverige. Många hyrbilsfirmor var då tvungna att sälja av sina bilar för att överleva. Men i takt med att restriktionerna började lätta i våras så ökade resandet och även efterfrågan på hyrbilar. Men nu är det svårt att få tag i bilar att köpa in.

– Leveranserna skjuts fram hela tiden. Våra planerade leveranser i augusti och september kommer nu tidigast till jul, säger Li Oscarsson.

Många hyr bil längre tid

Förseningarna beror på att fabriker har stått stilla under pandemin och att det råder en brist på halvledare i hela Europa just nu. Det menar Li Oscarsson är en direkt följd av pandemin.

Majoriteten av de bilar som hyrs ut nu är långtidsuthyrning, ofta i flera månader. Det gör att det framförallt är de som vill hyra bil en kortare period som drabbas.

SVT har pratat med flera av de största hyrbilsfirmorna i Sverige, som menar på att bristen gäller för hela branschen just nu.

Hör hyrbilschefen Li Oscarsson berätta om det tuffa året under pandemin och hur bristen på bilar påverkar deras verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.