Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Jonas Lind är oroad över bristen på många mediciner. I klippet ger han sin bild av läget. Foto: Emma Johansson/SVT och Janerik Henriksson/TT

Överläkare i Jönköping: Stor brist på läkemedel oroar – de med epilepsi extra utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är hela 565 olika läkemedel restnoterade i landet, de är alltså slut. Personer som lider av epilepsi är extra utsatta eftersom de riskerar att få krampanfall när de byter till andra preparat.

Det är svårt att få tag på en hel del läkemedel just nu. För många patienter går det bra att byta till ett motsvarande preparat, men för epileptiker så kan de minsta skillnaderna i koncentrationen av läkemedlet framkalla krampanfall.

– Det är väldigt många som ringer. De har gått till flera apotek och får inte tag på sin medicin. De är jätteoroliga för anfall och det är en befogad oro, säger Jonas Lind överläkare på medicinkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Blir värre och värre

De senaste åren har läkemedel allt oftare blivit restnoterade och Jonas Lind beskriver det som ett systemfel där priserna är så pressade att det inte finns marginaler hos bolagen. Lösningen tror han är politiska beslut för att bygga upp egna lager eller sätta mer press på bolagen.

Hur ser det ut framåt?

– Det ser väldigt oroligt ut. Tendensen har varit att det bara blir värre och värre med restnoteringar, så vi är väldigt bekymrade.

– Och det är tidskrävande att hjälpa alla oroliga patienter och tar tid från allvarligt sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.