Förutom kläder för både studenten och balen handlar det om smink, håruppsättningar, mat och diverse andra avgifter som exempelvis hyra av flak och musikanläggning under själva examensdagen. Foto: TT

Stor kostnad att ta studenten

Uppdaterad
Publicerad

Det är skolavslutningstider men att ta studenten kan bli en dyr historia och för många familjer handlar det om att spara innan det är dags.

– Det är en väldigt stor kostnad, och jag tycker det är löjligt att det ska vara en så stor kostnad för så unga människor, säger Emilia Bartula.

SVT Nyheter Jönköping har träffat fyra elever som går sista året på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Snart tar de studenten och de sitter alla med i balkommittén som nu har mycket att styra med inför årets bal.

– Det blir mycket pengar, men jag har sparat upp för att jag visste att det skulle kosta mycket, säger Josefin Franklin.

– Det känns av, det gör det verkligen. Det är mycket saker som kostar när det närmar sig studenten helt enkelt, säger Roberto Dobrescu, ordförande för balkommittén på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

Kan kosta 10.000 kronor

Förutom kläder för både studenten och balen handlar det om smink, håruppsättningar, mat och diverse andra avgifter som exempelvis hyra av flak och musikanläggning under själva examensdagen.

– Bara en studentmössa kan kosta över 2000 kronor om man önskar en i ett lite finare tyg, berättar Roberto Dobrescu.

När balkommittén själva gör en uppskattning för vad studenten och balen kostar en elev hamnar de på mellan 5000 och 10000 kronor per student.

En rundringning som SVT Nyheter Jönköping gjort visar att de flesta studenterna i Jönköpings län betalar runt 500 kr i inträde till skolbalen. I Gislaved och Värnamo är det något dyrare och i Jönköping kostar det 1150 kr för balen som är på Spira. Balkommittén tycker att det är en rimlig kostnad.

– Det är ändå mycket pengar som måste läggas ner på både mat, lokal och artister för att det ska bli det spexade event som man vill ha.

Är det värt det?

– Ja det tycker jag. Man tar ju bara studenten en gång i sitt liv, säger Roberto Dobrescu.

”Jag förstår dem”

Emilia Bartula var länge tveksam till om hon ville lägga pengar på en skolbal och i hennes klass på runt 30 elever har ungefär 20 stycken valt att avstå.

– Jag förstår dem, men jag tycker att balen ändå är ett av de större ögonblicken i livet. Jag är rädd för att det sedan ska vara någonting som alla pratar om och att jag kommer ångra att jag inte gick, menar Emilia Bartula.

Skulle ett alternativ vara att banta det här arrangemanget så att det kostar mindre?

– Ja, för egentligen är det ju gemenskapen som är det viktiga med studenten, inte att man ska vara finast. Egentligen borde det vara billigare så att alla kan vara med för det är en sak som alla borde kunna gå på, säger Alice Savu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.