Foto: TT / SVT

Stor ökning av solceller i Jönköpings län

Publicerad

Intresset för solceller fortsätter öka i Jönköpings län. Bara fram till juni månad fick länsstyrelsen in lika många ansökningar om stöd till solceller som under hela förra året.

– Det är superpositivt, säger Otto Hedenmo, projektledare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Enligt Otto Hedenmo är det inte bara företag och offentliga verksamheter som ansöker utan även privatpersoner. Regeringen ökade i januari stödet till solceller och privatpersoner får nu 30 procent av kostnaderna för solpaneler täckta.

Samtidigt har länsstyrelsen genomfört stora projekt för att höja kunskapen runt solenergi och det har gett resultat.

”Mer ekonomiskt gångbart”

Under sommarmånaderna ökade ansökningarna om stöd till solceller i länet med nästan 120 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är nu mer ekonomiskt gångbart än vad det var för några år sedan att installera solceller. I Jönköpings län är även ett brett miljöintresse en av drivkrafterna, säger Otto Hedenmo.

Utifrån hur ansökningarna kommit in tidigare år tror han att antalet nyinstallerade solceller kommer öka ännu mer i år.

– Under sommaren tänker man att det inte är så dåligt att installera solceller i Sverige. Framåt hösten börjar man sedan gå vidare med de här tankarna. Man börjar ta in offerter på sina tak och söka investeringsstöden.

Måste öka ytterligare

Det är bara Gotlands län som i nuläget mottar mer solcellsstöd än Jönköping och enligt Otto Hedenmo börjar Jönköping knappa in.

Men han menar att solenergin måste öka ytterligare i länet.

– Det är en låg andel av elen som faktiskt kommer från solelen. I Jönköpings län har vi som mål att vara självförsörjande på förnybar energi och vi ska även exportera förnybar energi till grannlänen. För att det ska uppnås måste solenergin öka, säger Otto Hedenmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.