Foto: Fredrik Weibull/SVT

Stor revanschlust hos Vetlanda

Publicerad

Vetlanda Speedway är en av landets bästa klubbar genom tiderna, men de två senaste säsongerna har inte slutat som klubben önskat. Nu är det dags för ny säsong och den 8:e maj är det premiär hemma mot Masarna.

– Det känna bara positivt nu, fjärilarna som man har i magen under match finns ju inte nu så det känns så härligt att säsongen äntligen drar igång, säger Vetlandas sportchef Mikael Wirebrand.

Vetlanda har varit en gigant inom svensk speedway de senaste åren. När Vetlanda vann SM-guld senast 2015 var det klubben nionde genom tiderna. Men efter den framgången har det gått tyngre för klubben. 2016 missade de slutspel och förra året kollapsade de i finalen.

Tappade guldet

Vetlanda ledde finalen med åtta poäng efter första matchen borta mot Smederna. De flesta experter, lagledare och förare var då övertygade att Vetlanda skulle bärga sitt tionde SM-guld på hemmaplan. Men så blev det inte, Vetlanda kollapsade totalt hemma och förlorade med 36-54 och guldet gick till Smederna.

– När man har analyserat det hemma så är det så att vi tog ut segern i förskott, vi skulle bara köra hem guldet på hemmaplan. När pressen blev för stor så klarade vi inte av att hantera den, säger Mikael Wirebrand.

Siktar på slutspel

Vetlanda har i år tappat de båda stjärnorna Jarek Hampel och Martin Waculic, men tagit in förare som de vet är starka på hemmaplan. Något som kommer att var viktigt i ett eventuellt slutspelet. Men om klubben tar revansch för fjolårsdebaclet och bärgar sitt tionde guld i år vågar sportchefen inte sia om.

– Vi ska ta oss till slutspel men när vi väl är där så ska vi ha det bästa laget sedan hur långt det räcker kan jag inte säga idag, säger Mikael Wirebrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.