Arkivbild Foto: Mikael Berglund

Stor skogsbrand utanför Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand bröt ut på måndagseftermiddagen i ett kalhygge utanför Värnamo. Eftersom branden var svårsläkt fick räddningstjänsten kalla in brandflyg för att vattenbomba från luften. Vid 22-tiden på måndagen var branden inringad.

Det var strax efter tre på eftermiddagen som en inringare larmade om en skogsbrand i Fryele. Fem räddningsstyrkor kallades till platsen och vid framkomst brann det i ett områden stort som två tennisplaner. Men snabbt började branden sprida sig vidare.

– Det är ett område på 200 x 300 meter som brinner nu och den är inte under kontroll, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Ska vattenbomba platsen

Själva branden är i ett kalhygge som ligger långt i från vägar, vilket gör att räddningstjänsten har svårt att få kontroll på branden.

– Vi har kallat in brandflyget som ska vattenbomba platsen.

Finns det risk att branden sprider sig till bebyggelse?

– Nej, vi ser inte den risken i nuläget, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Kunde ringa in branden

Vid 22-tiden på måndagskvällen var branden inringad. Räddningstjänsten har varit på plats hela natten och nu under tisdagsmorgonen jobbar de med efterbevakning.

– Det är ungefär sex hektar som brunnit, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.