En stor mängd datorer och mobiltelefoner har stulits från Jordbruksverket i Jönköping. Foto: Jordbruksverket

Stor stöld av datorer från Jordbruksverket

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder en grov stöld efter att Jordbruksverket slagit larm om inbrott i lokalerna under natten till onsdagen. En stor mängd datorer och telefoner har troligen transporterats bort.

Det var på morgonen som polisen fick samtal från Jordbruksverket på Skeppsbrogatan i Jönköping om att en stöld hade upptäckts.

– Det är ett femtiotal datorer och en tiotal mobiltelefoner som har stulits. Det är svårt att säga ett exakt värde men sexsiffrigt belopp i alla fall, säger Mali Jankovic, lokalsamordnare på Jordbruksverket.

Det är ännu inte känt hur tjuven/tjuvarna har tagit sig in i lokalerna. Och Mali Jankovic vill inte uppge några detaljer om inbrottet.

– Det pågår ett utredningsarbete så jag kan tyvärr inte säga något om det.

Jordbruksverket har nyligen flyttat in i de nybyggda lokalerna. Finns ett larmsystem på plats?

– Vi har ett bra larmsystem och en bra skyddsklass. Rutinerna verkar ha fungerat men av olika anledningar har det här ändå kunnat ske.

Hur påverkar den här stölden verksamheten?

– Det är främst nya medarbetare som skulle in under veckan som drabbas. Men vi har en kreativ it-avdelning som får hitta alternativa lösningar.

”Kan finnas samband”

Enligt förundersökningsledare Daniel Wangler går det inte att utesluta att nattens stöld har samband med flera andra liknande stölder som den senaste tiden inträffat i Jönköpings kommun. Det handlar om stölder hos Arbetsmiljöverket, på stadshuset i Huskvarna och hos Telia.

– Vi ser ett mönster att det är myndigheter eller samhällsinstitutioner som drabbats. Det är också liknande tillvägagångssätt och datorer och mobiltelefoner som stulits.

Daniel Wangler tillbakavisar tidigare uppgifter om att ett större fordon skulle varit inblandat vid stölden på Jordbruksverket.

– Det är viktigt att inte vilseleda eventuella vittnen. Alla uppgifter är viktiga för oss och tips från allmänheten kan vara direkt avgörande för att lösa de här brotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.