• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: LEIF R JANSSON/TT

Den stora biltvättarhelgen ska få oss att tvätta rätt

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre bilar i Sverige tvättas på gatan, vilket innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rätt ut i våra vattendrag. Genom Stora biltvättarhelgen 22-23 april vill organisationen Svenskt vatten få fler att tvätta bilen rätt.

– Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svensk vatten.

Organisationen startade Stora biltvättarhelgen 2014 för att uppmärksamma problemet och få fler bilägare att tvätta bilen i tvätthallar eller automattvättar där giftiga ämnen inte rinner rätt ut i naturen. I Sverige finns cirka 4,7 miljoner bilar. Av de 30 miljoner biltvättar som görs i landet varje år sker 20 miljoner direkt på gatan, enligt Svenskt vatten.

Hur allvarligt är det här problemet?

– Det bidrar med att ett antal hundra ton olja, asfaltsrester och tungmetaller hamnar i de svenska vattendragen varje år, säger Anders Finnson. 

Mullsjö skickar brev

I Mullsjö, några mil väster om Jönköping, får kommunen ibland in anonyma tips från allmänheten om bilägare som tvättar på gatan.

– Det är 16 fall i närtid där vi har skickat ut brev till bilägarna där vi uppmanat dem att sluta tvätta bilen på garageuppfarten eller gatan. Det är ju ett stort problem att förorenat vatten rinner rakt ner i dagvattenbrunnarna och sedan hamnar i grundvattnet eller sjön Stråken, säger Agneta Martinsson, som är miljöchef på kommunen.

Kan ni från kommunens sida bötfälla de som tvättar bilen på detta sätt?

– Det är inte vår ambition, vi vill i stället försöka få folk att ändra beteende genom information.

Kommunen informerar i dagsläget på kommunens webbplats och Facebook-sida.

– Vi kommer även finnas på plats på Mullsjö marknad för att informera om detta, säger Agneta Martinsson.

Mullsjö har endast en automattvätt och ingen gör-det-själv-anläggning där bilägare kan tvätta bilen. Agneta Martinsson anser dock att det inte är kommunens ansvar att se till att en sådan anläggning byggs.

– Jag tycker inte att det ligger på oss, vi har andra områden som vi måste prioritera.

Hotar med böter

Jönköpings kommun hotade för några år sedan bilägare med upp till 10.000 kronor i böter om de tvättade bilen på gatan.

Men Naturvårdsverket gör bedömningen att det inte finns lagstöd för en kommun att utfärda ett generellt förbud för att tvätta bilen på gatan enligt miljöbalken. Men enligt miljöbalken är det olagligt att med uppsåt förorena mark. Därför är det möjligt att förbjuda en enskild bilägare att tvätta på gatan. Problemet är dock att en enskild biltvätt inte smutsar ner miljön tillräckligt mycket för att myndigheter ska ha rätt att ta till ingripande åtgärder.

Även om förbud via lokala föreskrifter eller föreläggande i enskilda fall är ett sätt att komma till rätta med problemet anser Naturvårdsverket att det är en krånglig väg att gå. Därför förespråkar myndigheten att satsningar görs på  informationskampanjer.

– Jag tror att det många gånger är effektivare än att jaga folk med lagboken. Med kunskap, information och humor tror jag att man når längre, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt vatten.

Tvätta på en gräsmatta

I år har organisationen satsat på informationsfilmer med just dessa ingredienser. Men några fysiska aktiviteter på olika platser i landet har de inte under den Stora biltvättarhelgen.

– Nej, inte i år. Men jag vet att det finns bensinstationer i vissa kommuner som under helgen erbjuder rabatterat pris på biltvätt i samarbete med kommunerna.

Vissa bilägare i landet har långt till en biltvätt. Vad ska de göra?

– Någon gång kanske man ändå är på en ort där det finns biltvätt och då kanske man kan passa på att göra det då. Sedan kan man även tvätta bilen på en gräsmatta, då filtreras smutsen i jordlagren och rinner inte ut i närmsta vattendrag. Det är ett rimligt bra alternativ, säger Anders Finnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.