Damernas prispott är på 140 000 kronor och huvudturneringens är på 872 000 kronor. Foto: Anna Hållams / TT

E-sportstjärnan om könsskillnader: ”En vana”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordstor prissumma för damerna. Men ändå markant mycket mindre än den totalt herrdominerade huvudturneringen.

– Killar har svårt att ge chanser till tjejer, de ser ner på dem på något sätt, säger Zainab Turkie, e-sportstjärna, om skillnaderna mellan män och kvinnor inom e-sporten och ”CS:Go”.

Sommarupplagan av datorfestivalen Dreamhack är i full gång i Jönköping. Nytt för den här gången är att prispotten på 140 000 kronor i damernas turnering i spelet ”Counter-strike: Global offensive” (CS:Go) är större än någonsin.

Fast det är ändå klart lägre huvudturneringens prispott på 872 000 kronor. Den är förvisso öppen för båda könen, men kvinnor deltar i praktiken inte i huvudturneringen, enligt Joakim Stenberg, vd på ESEN Esports, bolaget som sänder damernas ”CS:Go”-turnering.

– Precis som i vanlig sport är klyftan mellan hur mycket kvinnor och män inom e-sport tjänar tyvärr väldigt stor. Dock ser vi en trend där fler stora varumärken är intresserade av att synas i samband med kvinnliga turneringar, och därmed hoppas vi att de kvinnliga och manliga proffsen ska kunna tjäna lika mycket i framtiden, säger han.

LIVE: Följ Dreamhack på SVT Play

Zainab Turkie har spelat med laget som representerar Dynasty gaming i två år, och spelat ”Counter-strike” i över ett decennium. Hennes lag har sju raka titlar och är en av favoriterna när damturneringen avgörs på måndagen. Hon tycker skillnaden i prissumma är logisk, men onödig.

– Herrscenen är så mycket större. Men jag tycker inte att det borde vara uppdelat. Det här är inte fotboll. Det är ”Counter-strike”, det är dataspel, du ska bara tänka, det är inget fysiskt, säger hon.

Bekväm (o)vana

E-sporten växer på flera håll i världen, men tycks anamma den traditionella sportens struktur med större exponering för herrarna.

– Jag tror mest det har blivit en vana. Man vill inte ändra på det, det är en sorts bekvämlighet. Min dröm är att få spela med killar en vacker dag. Det är något jag alltid har velat göra.

FOTNOT: Den här texten är uppdaterad. I ursprungsversionen stod det felaktigt att det finns en herr- och en damklass. Det riktiga är att huvudturneringen är öppen för båda könen.

Fakta: Dreamhack

  • Dreamhack är världens största datorfestival.
  • Den ursprungliga lan-festen har de senaste åren spridit sig och blivit två olika samlingar: Dreamhack summer och Dreamhack winter.
  • Dreamhack arrangerar även festivaler och tävlingar runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.