Foto: TT/Arkiv

Stora problem med dricksvattnet i Gnosjö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande vattenläckan i Gnosjö är nu lokaliserad till Töllstorpsområdet. Läckan som upptäcktes under onsdagsmorgonen har lett till att stora delar av kommunen haft problem med vattenförsörjningen, och det kan fortfarande dröja innan alla har vattnet tillbaka.

Sedan i morse har invånarna i Gnosjö haft stora problem med vattnet.  Vissa hushåll har saknat vatten helt medan andra upplevt mycket dåligt tryck i ledningarna, och hela vattentornet ska vara tömt. Felsökningen har pågått under stora delar av dagen. Först efter lunch lyckades kommunen hitta läckan efter att man kallat in extrapersonal.

– Vi har nu lokaliserat läckan till en plats vid Töllstorpsområdet, säger Jan Sandberg som är teknik- och fritidschef på Gnosjö kommun till SVT.

Kommunen har kallat in semesterledig personal för att jobba med läckan. Några har själva ringt in och erbjudit sig att jobba.

Kan dröja

Det är ännu oklart när alla har vattnet tillbaka, längst får hushållen i Töllstorp troligen vänta, och kommunen uppmanar till sparsamhet med vattnet.

– Vi gör omkopplingar och håller på att fylla på igen under eftermiddagen och kvällen, men jag vågar inte säga när allt är i full funktion igen, säger Jan Sandberg.

Vattnet kan komma att vara grumligt när det kopplas på igen

– När vattnet kommer tillbaka bör man spola igenom rören, men även inledningsvis av försiktighetsskäl koka vattnet innan man dricker det, säger Jan Sandberg.

Krisledning inkallad

Kommunens krisledningsgrupp kallades in under förmiddagen och vattentankar har placerats ut vid Hammargården.

Simhallen, som ligger vid Töllstorp, kommer att hålla stängd under kvällen. Kommunen har även haft kontakt med både äldreboenden och förskolor för att garantera att man kan hålla igång verkamheten. Folktandvården har under dagen fått boka om en del patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.