Storbedragare döms för nya bedrägerier – lurade till sig över 16 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den man som tidigare dömts för att ha lurat ett 40-tal personer på över 24 miljoner kronor, döms nu av Jönköpings tingsrätt för ännu fler grova bedrägerier. Mannen avtjänar just nu ett fängelsestraff, men döms nu till ytterligare ett år och tre månaders fängelse. Dessutom ska han betala skadestånd på över 16 miljoner kronor.

Mannen, som är från Växjö men som har haft en bilfirma i Värnamo kommun, har lurat in människor i investeringar som han sa skulle ge dem god avkastning. Det visade sig dock vara en bluff.

Förlängd tid i fängelse

Totalt ska han enligt den nya domen ha lurat ett 30-tal personer på över 16 miljoner kronor. Tidigare har mannen dömts till sammanlagt sex år och sex månaders fängelse för olika typer av brottslighet. Tingsrätten tar i sin dom hänsyn till mannens tidigare domar och hans sviktande hälsa, men menar att brottsligheten är så allvarlig att mannens ska dömas till ytterligare ett år och tre månaders fängelse.

Ytterligare en man i 30-årsåldern döms till villkorlig dom för grovt bedrägeri och ska betala nära 300 000 kronor i skadestånd tillsammans med den andre dömde mannen. Ytterligare tre personer var åtalade misstänkta för penningtvättsbrott, men de åtalen ogillas av tingsrätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar reporter Emma Johansson hur bedragaren lyckades lura över 40 personer på runt 24 miljoner kronor. Foto: Jonas Tubbin och Truls Wallin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.