Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen larmades flera räddningsenheter till ett industriområde i centrala Jönköping. På platsen hade det börjat brinna och det hördes flera kraftiga explosioner. Foto: Owe Judinsson

Storbrand i centralt industriområde i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt i ett gasolföretag på Barnhemsgatan i centrala Jönköping på torsdagskvällen. Ett 40-tal brandmän från flera håll i Jönköpings län jobbade på platsen, och en person har förts till sjukhus.

– Flera gasoltuber exploderade, säger Göran Melin , vakthavande räddningschef.

Räddningstjänsten larmades om branden vid klockan 18.10 på torsdagen.

Ett stort område vid Fridhem spärrades av polis. Inledningsvis var det omfattande rökspridning och flera explosioner på platsen.

En person avfördes med ambulans till sjukhus – enligt polisen ska det röra sig om lätta skador.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En större brand har brutit ut i ett industriområde i centrala Jönköping. Foto: Mattias Landström

Uppmanas hålla sig inomhus

– Vid halv åtta hade rökutvecklingen avtagit, men fokus var att söka efter fler bränder som kunde ha uppstått i området. Vi hittade en brand en bit därifrån troligen på grund av en gastub som exploderat och flugit iväg, berättade Göran Melin vid Räddningstjänsten för SVT på torsdagskvällen.

Man undersökte även fastigheter runtomkring där det finns flera industrier med stora tak så att inte tuber hade hamnat där och börjat brinna.

– Vi får se vartefter om det blir någon utredning av det hela. Men än så länge är detta till 99 procent ett ärende för räddningstjänsten, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen i region Öst till SVT.

Ett VMA-meddelande utfärdades på grund av explosionsrisken, men kunde hävas strax efter klockan 20 efter att de kvarvaranade gasoltuberna hade kylts ner. Räddningsarbetet har kunnat trappas ner, men efterbevakning skedde under hela natten och kommer att fortsätta under fredagen.

Det är i nuläget oklart hur branden startade.

Röken från branden syns på långt håll Foto: Erik Arnalid
Foto: Privat/Thorbjörn Carlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.