Foto: SVT

Fler frågar om skyddsrum

Publicerad

Samtidigt som det finns allt färre skyddsrum i Jönköpings län blir intresset större kring var närmsta skyddsrum finns. Länsstyrelsen får in allt fler frågor om just skyddsrum.

Att det pratas mer och mer om det ändrade säkerhetspolitiska läget visar sig nu påverka allmänheten. Länsstyrelsen i Jönköping vittnar om att de får in fler frågor om skyddsrum än tidigare.

Men de som hör av sig till länsstyrelsen blir hänvisade till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har det yttersta ansvaret för landets skyddsrum.

– Det har ju ökat. Vi märker att det debatteras i samhället på ett helt annat sätt än tidigare. Och det ger utslag här också, säger Björn Ekegren expert på MSB.

Används till annat

I källaren på Öxnehagaskolan i Huskvarna finns som i många andra skolor ett skyddsrum. Just nu har det en del möbler, och i ena hörnet finns det ett klädställ som det hänger lite maskeradkläder på.

Lokalen används idag till en del av skolans fritidsverksamhet, vilket är helt enligt reglerna. Kravet är att skyddsrummen ska kunna tömmas inom 48 timmar.

Det som avslöjar att det här är ett skyddsrum är framför allt den stora tunga dörren som står öppen. Och den här dörren tillsammans med informationsskylten som visar att det är ett skyddsrum är alltså allmänheten mer och mer intresserad av.

– Vi ser det i mail som kommer in, telefonsamtal och på Twitter också. Så det är på många kanaler, säger Björn Ekegren expert på MSB.

SVT Nyheter Jönköping har fått ta del av några av de mail som kommer in till myndigheten.

”Hej, med anledning av ökad oro i vårt närområde, undrar jag var mitt närmaste skyddsrum ligger?”

” Vad rekommenderar ni att man förvarar i förebyggande syfte i skyddsrummet redan nu vid eventuellt krig?”

”Kanske vore på sin plats att informera folk var de ska gömma sig när Nato drar in oss i sin konflikt. Tvivlar vi kan googla när det är skarpt läge”.

”Jag undrar hur man vet vilket skyddsrum man ska till vid krig samt hur man hittar ner dit och hur man kommer in? De flesta hus har ju portkod”.

Finns karttjänst

MSB har skapat en karttjänst på sin hemsida där medborgare själva kan gå in och söka på sitt område för att se var närmaste skyddsrum finns.

Men hade den här karttjänsten funnits för 25 år sedan skulle det ha funnits fler utmarkerade skyddsrum. För drygt 25 år sen fanns det över 2000 skyddsrum i Jönköpings län men idag har 259 av dem försvunnit.

Det är exempelvis när gamla hus rivs som skyddsrummen försvinner. Idag finns det inga krav på att nya byggnader måste innehålla skyddsrum, som det gjorde i början av 90-talet. Och när nu regeringen vill att MSB ska se över hur Sveriges civila försvar mår innefattas också skyddsrummen av det.

– Det betyder att vi extra hårt måste hålla i de som finns så att vi inte släpper dem och avvecklar dem, säger Björn Ekegren expert på MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer