Jönköpingsnytt har besökt torrdockan i Huskvarna där den nya Visingsöfärjan sätts ihop.
– Det går enligt tidtabellen, säger den finska projektledaren Janne Kosomaa varefter han entusiastiskt guidar Jönköpingsnytts reporter runt i skeppet. 55 personer arbetar i torrdockan och målet är att leverera det närmare 60 meter långa fartyget, vid namn Braheborg, i december. De olika skeppsdelarna är byggda på annat håll av det finska varvet samt av underleverantörer, men eftersom Braheborg blir för stor för att köras genom Göta kanal sätts hon samman i Huskvarna.
– Det här är även troligen det största fartyg som någonsin kommer att trafikera Vättern. I alla fall i den här torrdockan går det inte att bygga något större. Skeppet fyller totalt ut dockan på längden och bredden, berättar Janne Kosomaa med ett leende.
Hamnarna byggs om
Även hamnarna i Gränna och på Visingsö byggs om för att klara det stora fartyget. Lastningsrampen görs exempelvis dubbelt så bred.
– Man kommer att kunna lossa och lasta två filer samtidigt. Det kan vi inte i dag, säger Hasse Wetterlind som är teknisk chef på Visingsölinjen.
– För bönderna innebär det att de utan hinder kan köpa nya stora maskiner, exempelvis en skördetröska, utan att det blir ett hinder att få plats med dem på färjan, säger Wetterlind.
Två skepp försvinner
Två av de tre befintliga skeppen som trafikerar Visingsöleden kommer att fasas ut nu när Braheborg sätts i trafik.
– Tingley kommer troligen att försvinna i år. Den kommer att gå ut via Göta kanal och jag tror att Trafikverket kommer att sätta den eventuellt på Holmöleden uppe i Umeå. Vad som händer med Christina Brahe vet vi inte riktigt. Hon är så stor att hon inte går ut via Göta kanal. Så man måste göra något drastiskt för att plocka ut henne. I så fall får man skära sönder den i bitar och sedan ta ut den. Eller så säljs den i Vättern eller skärs ner och skrotas helt enkelt, säger Hasse Wetterlind.
Ebba Brahe kommer att vara kvar som reservfärja. Bland annat kommer hon att sättas in sommartid när trycket på färjeleden är som störst.