Enormt engagemang för att hjälpa krigsdrabbade Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Människors engagemang för det krigsdrabbade Ukraina är enormt i Sverige just nu. I Jönköpings län pågår flera insamlingar, ett exempel är föreningen Tjernobylbarnens Oas som under helgen samlade in 30 ton kläder, sovmateriel och hygienartiklar.

På elva olika platser i Jönköpings län stod under helgen kyrkolokaler öppna dit människor kunde komma för att lämna förnödenheter av olika slag, som så snart som möjligt kommer att skickas med lastbilstransport till Ukraina. Tills dess växer hela tiden berget av säckar som nu ligger samlat i en industrilokal i Hillerstorp.

Bakom initiativet till insamlingen står Tjernobylbarnens Oas, som under årtionden har arbetat med utsatta barn i främst Belarus, men även i Ukraina.

Kriget i Ukraina

– Pingstunionen i Ukraina har hört av sig för att de är i behov av kläder, skor, lakan, hygienartiklar med mera, till sina flyktinganläggningar. Det kommer stora flyktingströmmar även inne i landet, säger Anna Claesson, Tjernobylbarnens Oas.

”Kriget är så nära”

I fredags kontaktades elva kyrkor i olika orter runt om i Jönköpings län och snart var insamlingen igång. Och gensvaret blev enormt.

– Det har varit runt 10 000 personer som har lämnat drygt 1 800 säckar med material. Det är helt otroligt, jag blir väldigt rörd, säger Anna Claesson.

Vad tror du det är som gör att människor är så givmilda i den här situationen?

– Det här kriget är så nära och det berör konstigt nog kanske på ett annat sätt. Men det är så det är. Vi kanske känner att vi kan göra någon slags skillnad för de här människorna.

I klippet ovan  kan du se mängden av insamlat material och höra berättar Anna Claesson vad hon tror om möjligheten att hjälpsändningen kommer nå fram till de behövande i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet