Här är Carl Philip när han inviger en racerbana i Kumla i sep 2013. Foto: Per Knutsson/TT

Stort intresse för ny rallytävling i Jönköping

Publicerad

På lördag avgörs finalen i nya Sydsvenska RX-Serien BDS Masters 2018 på Tabergsbanan utanför Jönköping. Totalt 125 ekipage är anmälda vilket är mer än depån rymmer.

– Intresset är klart över förväntan, säger Kenneth Karlsson, tävlingsledare.

Bilcross, som är ett mellanting mellan folkrace och rallycross, är en helt ny klass som har gjort succé på kort tid. Intresset för helgens tävling, som anordnas av Jönköpings motorklubb, är så stort att arrangören till och med fick stänga anmälan en månad tidigare än beräknat.

Att intresset ökat tror Kenneth Karlsson, tävlingsledare, beror på att det saknats en klass eftersom många upplever att rallycross är för dyrt.

– Intresset för rallycross har minskat under tio års tid. Då skrev jag en ny klass som heter bilcross. Det var tydligen ett lyckat drag, säger Kenneth Karlsson.

I helgen tävlar festivalbilar och folkracebilar på Tabergsbanan utanför Jönköping. Efter fyra deltävlingar har 144 förare tagit poäng och till finalen väntas totalt 125 stycken ekipage.

– Det är väldigt duktiga förare på plats. Elitförare från halva Sverige, säger Kenneth Karlsson.

70 tävlande

Det första heatet körs klockan 09 på lördagsförmiddagen och tävlingen pågår en bra bit in på eftermiddagen. Till Jönköping väntas 70 förare i bilcross och 55 i rallycross. De ska köra tre kvalomgångar med fem bilar i varje heat på tid.

– Det som är kul är ju att alla sorters bilar är representerade, Folkvagn, Saab, Volvo med flera, säger Kenneth och fortsätter:

-  Framför allt Volvo PV, som är en gammal tävlingsbil, är folk galna i. 

Fler tävlingar väntar

Varför ska man se det här?

– Det ska man göra för att det händer saker och ting hela tiden. Det är action på banan och det är vad folk vill se.

Eftersom intresset har varit så stort kommer fler liknande tävlingar att ske, enligt arrangören.

– Ja, vi kommer att köra ännu hårdare nästa år för det är sådant tryck, säger Kenneth Karlsson, tävlingsledare från Jönköpings motorklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.