Isabell Palm har drabbats av flera hjärnskakningar. Foto: Johannes Tolf/SVT

Stora problem med hjärnskakningar i SDHL

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnskakningar är ett stort problem inom ishockeyn, där flera spelare tvingats sluta i förtid. Nu märks det tydligt även på damsidan. Bara den här säsongen har 27 tjejer drabbats i den högsta ligan, SDHL.

Landslagsspelaren Isabell Palm i HV71 tränar i gymmet i Kinnarps arena som hon gjort ganska ofta med tanke på att hon drabbats av flera skador i sin hockeykarriär. Det som oroar henne med den gångna säsongen är att både hon och flera av hennes lagkamrater upplever att hjärnskakningarna ökat i SDHL.

– Min känsla är att det har ökat denna säsong, det har det definitivt, säger hon.

Vad beror det på?

– Spelet har blivit snabbare och vi har blivit fysiskt starkare, ju fortare det går ju större risk är det att det blir skador, säger Isabell Palm.

Nollvision inom hockeyn

Morgan Johansson har varit domare i SHL i flera år, men sedan årsskiftet är han även anställd av Svenska Hockeyligan som projektledare för en nollvision när det gäller hjärnskakningar inom hockeyn. Där fokus till en början ska ligga på J18, J20, SHL och SDHL.

27 hjärnskakningar i SDHL

Tidigare har man inte fört statistik inom damhockeyn så det är svårt att säga om det ökat eller minskat genom åren. Men bara denna säsong har det varit hela 27 hjärnskakningar i SDHL. Detta i en liga där det är förbjudet att tacklas.

– Varje hjärnskakning är ett misslyckande, så det är 27 misslyckande, det är alldeles åt helsike för mycket, säger han.

27 hjärnskakningar på 36 omgångar, det är nästan en per omgång.

– Ja, det är definitivt ingen smickrande siffra, säger Morgan Johansson.

Felaktig attityd inom idrotten

Projektet nollvision pågår i två år framöver och Morgan kommer då att titta på om det måste till regelförändringar, om skyddsutrustningen måste förändras eller om planen måste minskas för att lösa problemet med hjärnskakningar inom hockeyn. Men den viktigaste biten tror han är respekten mellan spelarna.

– Jag tror att vi har en felaktig attityd mot varandra inom idrotten, så där finns det mycket att göra, säger han

Flera spelare har tvingats sluta

Isabell har flera gånger drabbats av hjärnskakning men då endast när hon spelat med killar så hon vet hur tufft det är att komma tillbaka efter skadan. Men alla är inte så lyckligt lottade, flera tjejer har tvingats sluta den här säsongen på grund av hjärnskakningar, så även Isabells lagkompis i HV71 Selma Aho.

– Jag lider med dem, eftersom jag vet hur det känns att vara borta i flera månader men jag kunde ju komma tillbaka och det är fruktansvärt att de inte kan göra det, säger Isabell Palm.

Vad måste göras för att komma åt problemet?

– Det är ju svårt men jag tror att mycket sitter hos oss spelare, vi måste börja tänka mer och respektera varandra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.