Ola Nilsson (KD), socialnämndens ordförande. Foto: SVT

Stort underskott för socialnämnden

Publicerad

Socialnämnden i Jönköping räknar med ett underskott på drygt 20 miljoner kronor för 2017. Detta efter att kostnaderna dragit iväg inom flera områden.

Enligt socialnämndens prognos efter de fyra första månaderna av 2017 kommer de att gå med ett underskott i år med 22,3 miljoner. Detta på grund av ökade kostnader inom funktionshinderomsorgen och individ- och familjeomsorgen.

– Inom funktionshinderomsorgen är det framförallt personlig assistans och där är det Försäkringskassan som omprövar en del ärende och vi får över de kostnaderna istället. Och när det gäller barn- och ungdom är det så att det finns ökade behov att placera barn, som antingen på grund av eget beteende eller på grund av familjemiljön, inte har det så bra. Då är det ju lagstyrt och då måste vi placera dem i HVB-hem eller någon typ av behandling, säger Ola Nilsson (KD), socialnämndens ordförande.

Ökade behov

Under 2014 gick Socialnämnden 85 miljoner kronor i underskott. Sedan dess har de jobbat med att minska underskottet och förra året gick de med 1 miljon i överskott.

– Det beror dels på förändrade arbetssätt men också att vi fått tillskott i budget. Och nu ser vi en fortsatt ökning inom de här två områdena och då gör vi samma sak igen, försöker titta på arbetssätt men jag tror också att vi kommer att behöva ett tillskott inte minst inom barn- och ungdom.

Borde ni inte kunnat förutse det här tidigare?

– Det är inte alltid lätt att se trender.

När tror du att ni kommer i balans?

– Utvecklingen är ju inte att det finns minskade behov inom dessa områden, utan tvärt om. Så förändrade arbetssätt är väldigt viktigt men det kommer också att behövas tillskott ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.