Foto: Fredrik Sandberg / TT

Flera strejkande brandmän i länet

Publicerad

Deltidsbrandmännen rycker enbart ut vid allmänfara.

Idag gick 10.000 deltidsbrandmän, som är anslutna till Brandsmännens riksförbund (BRF), ut i stejk och flera av dem ingår i Jönköpings läns 35 deltidsstyrkor. Brandsmännens riksförbund räknar med att cirka 70-80 procent av deltidsbrandmännen är anslutna till dem.

Men allmänheten ska inte drabbas av varslet eftersom utryckning vid allmänfara fortfarande ska göras. Dock menar Mikael Svanberg, förbundsstyrelseledamot BRF, att strejken i förlängningen kommer att märkas.

– Strejken kanske inte är jättekraftfull i ett första skede, men på sikt kan det här få effekt. Till exempel gäller det beredskapsschema som nu är lagt så om någon blir sjuk eller om arbetsgivaren inte har fått ihop semesterscheman på grund av personalbrist så måste en dispensansökan skickas in.

Mikael Svanberg menar att ju fler dispensansökningar som kommer in desto tydligare blir det att det finns ett rekryteringsproblem.

– Vi kommer att bevilja dispenserna omgående, men då blir det tydligt. Däremot har räddningscheferna runt om i Sverige blivit ombedda att inte söka dispens och det kan vara fruktansvärt farligt.

Tror du konflikten kommer att bli långvarig?

– Jag hoppas inte det men våra medlemmar har förväntningar på det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer