Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet sjukskrivningar har ökat stadigt efter pandemin. I klippet förklarar stresspedagogen Maria Boeryd vad hon tror det kan bero på. Foto: Anton Johansson/SVT

Stresspedagogen: ”De flesta är yrkesverksamma kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjukskrivningar till följd av stress har ökat de senaste två åren efter att ha legat på en lägre nivån under pandemin. Stresspedagogen Maria Boeryd i Jönköping vittnar om att de flesta kunder hon har är kvinnor.

Det blir en ond cirkel när allt fler sjukskrivs för stressrelaterade symptom, menar Maria Boeryd.

– Effekten när sjuktalen går upp är att någon annan måste täcka för den som försvinner och på så sätt byggs stressen på, säger hon.

Oroliga tider ökar stressen

Maria Boeryd har även erfarenhet från arbete som hyresskuldsrådgivare och menar att ekonomiska faktorer ofta är en grogrund för svår stress.

– Ekonomin är något som påverkar oss väldigt mycket och när det är ansträngt kan det leda till många jobbiga situationer, säger Maria Boeryd.

I klippet berättar hon om vilka som kommer till henne och vilken bild hon har över hur samhällssituationen påverkar stressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.