Mannen körde sin bil utan att ha skrapat rutan från is och snö. Åklagaren anser att hans agerande är förenligt med livsfara för annan. Foto: Polisen

Struntade i att skrapa rutan – man riskerar böter

Uppdaterad
Publicerad

En man i Jönköpings län som inte brydde sig om att skrapa sin vindruta fri från is och snö innan han satte sig i bilen och körde iväg åtalas nu för vårdslöshet i trafik vid Jönköpings tingsrätt. Mannen riskerar nu böter.

Det var tidigare i veckan som mannen stoppades i en poliskontroll i närheten av en skola. Polisen som stoppade mannen upptäckte då att det knappt gick att se ut genom mannens vindruta som var täckt av snö och is. Enbart en glipa var öppen att se ut igenom.

Mannen uppgav på platsen att han ansåg att han såg tillräckligt, annars skulle han inte ha kört iväg, Han medgav dock att han inte hade skrapat rutan utan enbart använt sig av vindrutetorkarna och spolarvätska. Han nekar till att ha begått brott.

Åklagaren anser dock att agerandet har inneburit fara för övriga trafikanters liv och åtalar därför mannen.

Skyldigheter vid snöfall

Visa

Polisen har rätt att bötfälla bilister som inte har skrapat rutan, tagit bort snö från taket eller rengjort sin registreringsskylt från snö eller smuts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer