Textbaserad artificiell intelligens har gjort stora framsteg de senaste månaderna. Foto: Richard Drew/AP

Student på högskolan i Jönköping avstängd för att ha använt AI

Uppdaterad
Publicerad

En student stängs nu av efter fusk med användandet av AI, artificiell intelligens. Samtidigt är disciplinnämnden inte helt enig.

Under föreläsningarna hade studenten inte kunnat prata engelska men producerade sedan en perfekt text. Ytterligare misstankar om fusk uppkom när ingen utav de angivna referenserna existerade, något som är typiskt för AI. Nu är studenten avstängd under 4 veckor vid höstterminstarten 2023.

Oenig nämnd

Att studenter fuskar eller plagierar texter är i sig inte ett nytt fenomen däremot är användandet av AI, artificiell intelligens, nytt, säger Roger Sandberg ledamot i disciplinnämnden vid Jönköping university.

Sandberg ville fria studenten då han ansåg att instruktionerna inte var tillräckligt tydliga.

– I nämnden tar vi hänsyn till det som finns framför oss och det framgick inte skriftligen att studenten inte fick använda AI, säger han.

Få fällda

Hittills har få studenter fällts för användande av AI men Roger Sandberg utesluter inte att det kan bli fler i framtiden.

– Om det inte tydligt framgår i de skriftliga instruktionerna så kan jag inte med gott samvete stänga av en student, säger Roger Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.