Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Som det ser ut nu går det inte att genomföra årets studentbaler säger Mia Isaksson som är eventansvarig på Spira – något som studenten Lisa Bobin Lindqvist tycker är väldigt tråkigt. Foto: Ellinor Eke-Göransson/SVT

Lisa köpte sin balklänning i höstas – nu är studentbalen hotad

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens beslut om att förbjuda folksamlingar med mer än 50 personer är det många evenemang som tvingas ställas in. Om läget inte förändras omfattar förbudet även årets studentbaler på Spira i Jönköping.

Lisa Bobin Lindqvist går i trean på Per Brahegymnasiet. Hon visar upp sin ljusblåa balklänning som hänger i ett fodral i sitt rum. Den köpte hon med sina vänner redan i höstas.

– Det finns inget annat tillfälle att använda den så ställs balen in får jag väl sälja den till nästa års studenter, säger hon.

Det är inte bara hon som sett fram emot balen väldigt länge, hennes klasskompis Ebba Holmgren upplever en oro hos alla sistaårselever.

– Vi vet ingenting just nu och det känns jättekonstigt, säger hon.

”Ligg lite lågt”

Balen hålls i början av juni så ännu finns det ett litet hopp om att reglerna kan komma att ändras.

– Om man ändrar på reglerna kan vi få ihop balen på en vecka, säger Mia Isaksson som är eventansvarig på Spira.

Hon menar att studenterna absolut kan ha en liten förhoppning om att balen blir av men att samtidigt vara förberedd på att det kan ställas in.

– Man behöver kanske inte köpa den dyraste klänningen eller beställa den dyraste bilen än. Jag uppmanar studenterna att ligga lite lågt än så länge, säger hon.

Försöker hitta lösningar

Föräldrar till studenter i länet har startat en Facebook-grupp för att hjälpas åt att komma på ideér till hur man ändå kan genomföra både balen och studenten.

Lisa Bobin Lindqvist tycker att man borde kunna skjuta fram balen om det behövs istället för att ställa in.

– Det kanske kan bli till sommaren eller hösten. Vi var på bal i nian och det kommer man ihåg än i dag – detta är ännu större, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet