Victor Johansson vände motgångarna mot något positivt, berättar hans tränare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Succén efter kraschen: ”En tro på det vi gör”

Uppdaterad
Publicerad

Från skadan efter den famösa golfbilsolyckan till sjätteplats på VM – på drygt ett halvår.

Simmaren Victor Johansson tackar flytten hem för framgången.

– Jag har en tro på det vi gör och i USA var jag lite vilsen, säger han.

Efter sjätteplatsen på 400 meter fritt och dubbla putsningar av Anders Holmertz 32 år gamla svenska rekord väntar 800 meter fritt för Victor Johansson med start på tisdagen i sim-VM i Doha.

Det är den distansen som har gått bäst för den 25-årige långdistanssimmaren från Jönköping.

Målsättningen är, precis som på 400 meter fritt, en plats i finalen.

– Jag tror det är hans starkaste gren. Det som är positivt nu är att han var fjärde snabbast sista 100 meterna på 400 meter så han orkar. Med en lite bättre utgångshastighet kan det bli väldigt bra, säger tränaren Niko Martikainen.

Pluggade i USA

Victor Johansson pluggade och simmade på college i USA, först i Los Angeles och sedan i Alabama. Det var också under USA-åren han råkade ut för otaliga motgångar med sjukdomar och skador.

En svår halsinfektion gjorde att han låg på sjukhus i respirator 2020, han drabbades av covid-19 ett par gånger, han har tvingats till vila på grund av överträning och USA-åren avslutades i fjol med golfbilskraschen där han åkte på en revbensfraktur och en delvis punkterad lunga.

Drömmer om OS-medaljer

Motgångarna i USA försöker de vända till något positivt.

– Det är något vi försöker ta lärdom av. Det är en styrka att ha upplevt det. I bland skiter det sig när man tävlar, men då kan man tänka att det har varit värre, säger Niko Martikainen.

Victor Johansson hoppas kvala in till OS i alla sina tre grenar, 400, 800 och 1 500 meter fritt. Han har numera svenska rekordet i alla tre.

OS-biljetten på korta distansen grejade han i söndags, han har varit under den internationella kvalgränsen på 800 meter och sedan återstår 1 500.

– Målet är inte bara att vara med i OS utan också att prestera bra. Det är ett stort steg att försöka simma om medaljer i OS, det är det som Viktor drömmer om. Men det är en resa att göra och det är viktigt att se det långsiktigt, säger Martikainen.

Niko Martikainen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victor Johansson Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Fakta: Victor Johansson

Född: 13 september 1998 i Nässjö.

Klubb: Jönköping.

Bästa internationella resultat i långbana:

400 meter fritt: VM-sexa 2024, EM-femma 2018.

800 meter fritt: OS-tia 2021, EM-åtta 2022.

1 500 meter fritt: 18:e i OS 2021, 15:e i VM 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.