En unik svamp har gett upphov till ett nytt naturreservat i Vaggeryds kommun. Foto: /Länsstyrelsen

Svamp ska skyddas i nytt naturreservat

Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat att upprätta ett nytt naturreservat i Vaggeryds kommun. Anledningen är att man vill bevara en unik svamp i Stensjökvarnsskogen.

Den unika taggsvampen finns i Stensjökvarsskogen. Nio olika arter av svampen har hittats  på ett och samma ställe, fyra av dessa finns med på den nationella rödlistan över hotade växt- och djurarter.

Enligt Länsstyrelsen så trivs svampen framförallt i gammal barrskog som fått växa utan större mänsklig påverkan såsom avverkning.

– Det som är unikt med det här området är dess rika förekomst av hotade taggsvampar. Dessa svampar lever i direkt symbios med granarnas rotsystem, vilket innebär att de inte överlever en avverkning eftersom de är beroende av levande barrträdsrötter, säger Ellen Nystedt, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.

Naturreservatet har nu bildats för att bevara ett barrskogsområde med hög biologisk mångfald med tre huvudområden. Det handlar om en granskog med förutsättning och rik förekomst av kontinuitetskrävande taggsvampar, en ljusöppen barrblandskog och granskog med naturskogskaraktär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer