Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är svårt att hitta sommarpersonal till äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu erbjuder Vaggeryds kommun bonus till de som vill rycka in och jobba under sommaren. Foto: TT/Arkiv

Socialförvaltningen i Vaggeryd erbjuder sommarvikarier bonus

Publicerad

Kommunerna i Jönköpings län är i full gång med att försöka rekrytera sommarvikarier till socialförvaltningen. Men det är ingen lätt utmaning och Vaggeryds kommun är inget undantag.

– Vi jobbar på ganska frenetiskt just nu, men det är ju tufft, säger Liv Svensson som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Skillingaryd.

Det är tufft att rekrytera sommarvikarier till socialförvaltningen just nu. Vaggeryds kommun väljer att för andra året erbjuda en bonus till sommarvikarier som väljer att jobba i totalt åtta veckor.

– Vi hoppas att vi genom bonusen och olika kampanjer ska få till en riktigt bra sommar, säger Liv Svensson.

Svårigheter i länet

Att alla kommuner erbjuder en bonus till sina sommarvikarier är inte givet. I Nässjö har man aldrig tillämpat någon bonus och socialchefen, Anna Bunninger, säger att man måste vara ödmjuk då det inte är ett enkelt jobb att rekrytera till.

– Det är en ansträngd bransch, det vet vi. Knappt 60 procent av vårt behov är i dag rekryterat. Men det ser inte nattsvart ut, säger hon.

I Aneby ska politikerna nästa vecka ta ställning till vad man kan erbjuda sommarvikarierna där.

– Det ser väl lite ojämnt ut, en del områden har fler vikarier och andra har sämre, säger socialchefen Carina Andersson.

Hör verksamhetschefen för äldreomsorgen  i Vaggeryd Liv Svensson svara på varför det är så svårt att hitta sommarjobbare till socialförvaltningen.

Vad är socialförvaltningen?

Socialförvaltningen ansvarar för olika former av omsorg, stöd och hjälp så att alla invånare ska kunna leva ett så inflytelserikt, självständigt och bra liv som möjligt. Socialförvaltningen lyder under socialnämnden.

Källa: Vaggeryds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.