Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera restauranganställda och ägare i Jönköping vittnar om att oron för coronasmitta slår mycket hårt mot branschen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Svårt för restaurangerna i coronans spår

Publicerad

Många inom servicebranschen drabbas hårt av coronavirusets effekter på samhället. Restaurangbranschen är hårt ansatt och många krögare vittnar om krisstämning.

I klippet ser du hur det ser ut i centrala Jönköping, där flera restauranger har stängt, och där ägare och anställda berättar om det dystra läget som råder.

– Det är problem för allt och alla, säger Paul Hacen som arbetar på en restaurang vid Munksjön. Han har rast och står och röker utanför samtidigt som han med bekymrad min berättar att det gått fort och att restaurangerna i området tappat ett stort kundunderlag de senaste dagarna.

Flera som SVT Nyheter Jönköping möter säger att de förlorat mer än 50 procent av kunderna. En del restauranger har nästan inga besökare på kvällarna och har därför valt att ändra öppettiderna. Några restauranger på Atollen har valt att helt stänga på obestämd tid.

– Det är kris, men vi får kämpa och hjälpa varandra, säger Paul Hacen.

Rädda att bli av med jobben

Flera anställda säger att de är oroliga för att bli av med jobbet. Ingen vet i dagsläget hur omfattande krisen blir och hur länge den kommer att vara.

– Vi har framförallt tappat kunder på kvällarna, då kommer nästan ingen, säger en servitör på restaurang i centrala Jönköping.

Samtidigt räknar Frida Boklund, regionchef på Företagarna i Jönköping, att det sannolikt kommer att bli många uppsägningar framöver.

– Det är svårt för många företag. När jag var ute igår och skulle äta lunch var det flera restauranger som hade stängt, berättar hon.

Men det finns också företag som försöker hitta en modell att ändå vara livskraftiga. Ett cateringföretag i Jönköping kör nu ut lunch- och middagspaket till privatpersoner, och en bufférestaurang som SVT besöker på Östra Storgatan berättar att de kommer att börja med hemleveranser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet