Se majoren Jimmy Nilsson berätta om hur han blev uthängd på en rysk sajt. Foto: SVT

Svenske majoren blev uthängd på rysk sajt: Att någon har haft ett syfte är glasklart

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Nilsson är major på Försvarsmakten i Eksjö och var en av de tre svenskar som nu hängts ut med namn och passnummer i artikeln. Han känner en olust inför det som hänt och hur hans namn kopplas ihop med påstådda krigsbrott.

– Att någon har haft ett syfte är glasklart, säger han till SVT.

På den ryska sajten pekas tre svenska medborgare med koppling till Försvarsmakten ut med namn och passnummer för att ha utbildat barnamördare i konfliktområdet i Ukraina. En av de utpekade är major Jimmy Nilsson från Eksjö i Småland.

– Jag tycker själv att det är lite olustigt att man hänger ut människor och nyttjar andra för sina egna syften. Det är aldrig roligt att figurera i ett sammanhang som inte stämmer, säger han i en intervju med SVT.

Vem eller vilka kan ligga bakom en sådan här artikel?

– Nej, det blir rena spekulationer i så fall och det tycker jag man ska undvika. Men att någon har haft ett syfte är glasklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.