Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur Emanuel Andersson och hans kompisar svetsar ihop fältspisar som ska skickas till Ukraina. Foto: Irma Hellman/SVT

Vetlandaföretagare svetsade ihop fältspisar till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Egenföretagaren Emanuel Andersson i Vetlanda bjöd under tisdagen in svetskunniga till korvgrillning och ihopsvetsning av fältspisar som ska skickas till krigsdrabbade Ukraina.

– Det kändes som ett bra initiativ att vara med på.

Initiativet startades av en produktingenjör, Morgan Collins, på Väderstad i höstas. Materialet skänks och medarbetare har svetsat på sin fritid. Därifrån har över 150 spisar skickats till Ukraina och konceptet har spridits till flera tillverkare. Totalt är det över 600 kaminer som tillverkas av olika bolag i landet just nu.

Sätter ihop 16 spisar

Emanuel Andersson, som har en entreprenadfirma i Vetlanda, hakade på initiativet. Han ordnade fram fem svetsstationer i sin verkstad och under tisdagen hade han via Facebook bjudit in intresserade och svetskunniga att hjälpa till.

– Det är ju också trevligt att träffas och göra något bra tillsammans.

Totalt skulle gänget i Vetlandaverkstaden svetsa ihop 16 fältspisar som sedan skulle skickas upp till skogsmaskintillverkaren Malwa, som är en av företagen som anammat konceptet. Efter nyår kommer bolaget att skicka över hundra spisar till Ukraina.

I klippet ser du hur fältspisarna monteras.

Den första fältspisen ihopsatt i Vetlandaverkstaden. Totalt skulle 16 spisar svetsas ihop och sedan transporteras till Ukraina. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.