Luciamorgon i SVT sänds i år från Gränna kyrka. Bilden är tagen vid en tidigare Luciamorgon. Foto: SVT/Press Arkivbild

SVT sänder Lucia från Gränna

Publicerad

När man slår på tv:n på Luciamorgonen den 13 december så kommer stämningen och skönsången från Gränna kyrka. Därifrån sänder SVT i år sin Luciamorgon

Luciamorgon i SVT är en tradition sedan slutet av 50-talet, klockan sju på luciamorgon skrider Lucia in i våra hem via SVT. I år kommer tv-tittarna att för första gången i ett liknande sammanhang få stifta bekantskap med barn och ungdomar från Gränna och uppleva Gränna kyrka.

– Lucia i Gränna har genom åren blivit en fantastisk produktion, där barnen och ungdomar i bygden får visa sina kvaliteter i musik, säger Erik Moreau ordförande i Gränna musikfrämjande. Vi har under några år försökt att få SVT att producera Luciamorgon i Gränna och äntligen har de nappat.

Siri Bergerud projektledare från SVT håller med Moreau.

– På senare år har en luciatradition vuxit sig allt starkare i Gränna. Firandet av Lucia med traditionellt luciatåg är något som engagerar bokstavligen hela det lilla samhället och arbetet börjar så snart sommaren är till ända. SVT är glada över att få dela denna traditionen med resten av Sverige, säger hon

Gränna – en musikstad

Moreau berättar att ett 60-tal barn och ungdomar kommer att medverka i produktionen och redan nu har man inlett repetitioner och förberedelser för att få till rätt stämning i kyrkan.

– Vi är otroligt glada och stolta över att vi nu kommer att få visa upp vår mysiga stad även vintertid och visa hur mycket musikalisk begåvning som finns på denna lilla ort. Gränna har blivit en riktig musikstad.

För SVT är Luciamorgon en viktig tradition, över en miljon tittare brukar se programmet antingen online eller på tv under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.