Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera lastbilar körde fast i halkan när snöovädret drog in över Jönköpings län. SVT Nyheters Jönköpings reporter Emma Johansson fanns på plats under förmiddagen mellan Jönköping och Mullsjö. Foto: SVT

Tåg ställs in under snöovädret – flera sträckor inställda i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Flera lastbilar har kört fast i halkan när snöovädret har dragit in över Jönköpings län. Flera tågsträckor  är dessutom inställda av säkerhetsskäl ifram till torsdag lunch. Vädret väntas också påverka busstrafiken. På torsdagsmorgonen väntas ovädret avta, enligt SMHI.

Strax innan klockan 08 på onsdagsmorgonen skedde ett jordskred på tågspåret mellan Jönköping och Bankeryd och orsakade stopp. Skredet ska ha orsakats av en vattenläcka vid en fastighet. Det är stationerna på sträckan mellan Falköping och Nässjö som påverkas av stoppet och prognosen är att stoppet pågår fram till klockan 18.

Trafikverket har begärt trafikstopp för viss tågtrafik från klockan 12.00 på onsdag till klockan 12.00 på torsdag på grund av snöovädret.

De sträckor som ställs in är från Linköping till Kalmar och till Västervik och från Nässjö till Eksjö och till Vetlanda. Dessutom ställs trafiken på sträckan Nässjö/Jönköping – Vaggeryd-Värnamo-Halmstad in.

Under dygnet kommer inga tåg rulla på de sträckorna. Ersättningstrafik är beställd och kommer köra enligt planerat så länge vädret tillåter, enligt uppgifter på länstrafikens hemsida.

Under natten mot torsdagen har ett tiotal träd fallit över framförallt något mindre vägar i länet östra delar på grund av att de varit snötyngda på grund av blötsnö, enligt räddningstjänsten. Bland annat var väg 132 mellan Järsnäs och Bälaryd helt blockerad vid 03-tiden på grund av ett träd över vägbanan. I några fall, exempelvis vid Riddersberg i Tenhult, har bilar kört in i nedfallna träd. Ingen person ska ha dock kommit till allvarlig skada i samband med olyckorna.

Fotnot: Inledningsvis trodde Trafikverket att det var ett nedfallet träd som orsakat stoppet mellan Falköping och Nässjö, men detta reviderades senare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.