Talgoxe är den vanligaste fågeln i Jönköpings län. Det visar statistik efter årets fågelräknarhelg – ”Vinterfåglar inpå knuten”. Foto: TT

Talgoxe fortfarande vanligaste fågeln i länet

Uppdaterad
Publicerad

Talgoxe är den fågeln som det finns mest av i Jönköpings län. Det står klart efter att fågelräknare från hela länet räknat fåglar utanför fönstret under ”Vinterfåglar inpå knuten”.

I över tio år har fågelintresserade sammanställt fågellivet i ”Vinterfåglar inpå knuten” som pågår under sista helgen i januari. Totalt deltog 503 rapportörer, vilket är drygt 280 mindre jämfört med förra året.

Trogen art

Enligt länets räknare är talgoxen den vanligaste fågeln vår regionen då den har siktats 3 434 gånger. Och det är inte första gången som det hamnar i topp. Enligt BirdLife som arrangerar det hela har den varit mest siktad alla år sedan starten, förutom tre år då det varit andra arter som dominerat. Blåmesen är den näst vanligaste fågeln i länet medan Grönsiskan hamnar på en tredjeplats.

Tio vanligaste fåglarna i Jönköpings län 2020, antal

1. Talgoxe, Parus major  – 3434

2. Blåmes Cyanistes caeruleus – 3096

3. Grönsiska Spinus spinus – 3058

4. Pilfink Passer montanus – 1953

5. Kaja Coloeus monedula – 1687

6. Domherre Pyrrhula pyrrhula – 1567

7. Skata Pica pica – 1231

8. Gulsparv Emberiza citrinella – 1195

9. Grönfink Chloris chloris – 886

10. Nötväcka Sitta europaea – 741

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.