Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ola Norderyd, professor, berätta om den unika studien som genomförts sedan 1973. Foto: Gustaf Söderström/SVT/Martina Holmberg/TT

Unik studie om tandhälsa i Jönköping – tio år sedan senaste uppföljningen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som är kariesfria när de lämnar barntandvården ökar inte lika mycket som tidigare. Nu genomförs den stora jönköpingsstudien som ska ta reda på hur tandhälsan har utvecklats – och bidra till rätt åtgärder framåt.

Under 2023 genomför folktandvården i regionen i samverkan med Hälsohögskolan en uppföljning i en av världens ”längsta” studier kring tand- och munhälsa. Undersökningen startade 1973 i Jönköping och genomförs var tionde år. Över tusen jönköpingsbor mellan 3-80 år kommer att undersökas.

– Det är unikt att kunna jämföra förändringen i tandhälsa över femtio år och studien väcker stort intresse. Nyligen hade vi en japansk delegation här som ville veta mer om studien, säger Ola Norderyd, överläkare och professor.

Vikande trend

Nationella kvalitetsregister visar att tandhälsan är bra i Jönköpings län. Däremot finns det tecken på att förbättringstakten bland unga har avtagit. Antalet kariesfria barn som lämnar barntandvården ökar inte längre som tidigare.

Studien innefattar frågeformulär, röntgenbilder och klinisk undersökning. Våren 2024 kommer studiens resultat att vara klara.

– När vi får resultaten från studien kommer vi bättre kunna planera och utbilda för rätt tandvård framöver, säger Ola Norderyd.

I klippet hör du Ola Norderyd, professor, berätta om sin nyfikenhet inför vad studien ska visa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.