Bristen på tandläkare skulle kunna avhjälpas med fler utbildningsplatser. Nu har högskolan i Jönköping ansökt om att få starta en utbildning. Foto: Ellen Nilsson/SVT

Tandläkarutbildning kan startas i Jönköping

Publicerad

Högskolan i Jönköping har lämnat in en ansökan till regeringen om att få starta en tandläkarutbildning. Om planerna går som tänkt kan en utbildning starta våren 2023.

Bakgrunden till ansökan är den stora brist som råder på tandläkare. Högskolan i Jönköping har under en längre tid jobbat för att förbereda en ansökan och nu är den klar och har lämnats in. Tanken är att satsningen ska göras i samarbete med den Odontologiska Institutionen som är en del av Folktandvården, Region Jönköpings Län.

Den planerade utbildningen kommer att erbjuda en omfattande klinisk praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning eller VFU. Studenterna planeras praktisera totalt 150 dagar under utbildningen, framförallt utanför storstadsregionerna.

Digital teknik

– Vi har arbetat intensivt för att få starta en tandläkarutbildning här i Jönköping och vår modell bygger också på ett utbildningskoncept där vi planerar att använda digital teknik i stor utsträckning. Studenterna kommer att få arbeta i en virtuell miljö, vilketökar volymen av effektiv klinisk träning och ger möjlighet till en mer individualiserad utbildning, säger Per Tidehag, övertandläkare och projektledare, i ett pressmeddealnde från högskolan.

Vid ett positivt besked gällande respektive ansökan beräknas tandläkarutbildningen kunna starta våren 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.