Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar tandvårdschef Angelica Nilsson Andersson hur tandvårdsbesöken ser ut i dag och hur man ska tänka när man fyllt 24 år. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT, Erik G Svensson/TT

Tandvårdschefen i Jönköping: “Oron att man prioriterar bort besöken finns”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga, mellan 24 och 34 år, struntar i att gå till tandläkaren. Angelica Nilsson Andersson är tandvårdschef i allmäntandvården i Region Jönköpings län. Hon menar att minskningen är ett stort bekymmer då problemen med tänderna skjuts på framtiden och blir större.

15 procent av svenskarna uppger att de inte har råd med tandvårdsbesöken de behöver. Det visar en rapport som Novus gjort på uppdrag av Tandläkarförbundet. Anledningar som många uppger är höjda matpriser och inflationen.

Och det är främst gruppen 24 till 34 år som väljer bort att gå till tandläkaren.

Angelica Nilsson Andersson, tandvårdschef i allmäntandvården i Region Jönköpings län menar att just denna målgrupp inte är vana vid att betala för sina tänder, eftersom de inte har gjort det innan de fyllde 24 år. 

Förlorar i längden

Det viktiga enligt Angelica Nilsson Andersson är att folk förstår vikten av en bra munhälsa och att tänderna påverkar hela ens liv. Och det gör att man behöver göra rätt prioriteringar.

– Det vi bortprioriterar kommer inte försvinna, men vad som händer med de här bortprioriteringarna om tio år kan man fundera på, säger hon.

I klippet ovan hör du mer om hur tandvårdschefen Angelica Nilsson Andersson tänker kring prioriteringen av munhälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.