Foto: Simon Stanford, Sahara prison.

”Tänkte att varje steg skulle föra mig närmare henne”

Uppdaterad
Publicerad

I ett unikt klipp från en kommande SVT-dokumentär berättar frisläppte Malisvensken Johan Gustafsson om fångenskapen, flyktplanerna och tankarna på sambon.

– Jag tänkte på Wen, att varje steg jag tog skulle föra mig närmare henne.

I nästan sex år levde han i fångenskap hos en al-Qaida-grupp i Mali. Ingen svensk har i modern tid varit kidnappad så länge. I unika tv-bilder från kommande SVT-dokumentären Sahara prison av Marika Griehsel och Simon Stanford, får vi följa Johan Gustafsson och höra honom berätta om kidnappningen då han fick en kalasjnikov upptryckt i ansiktet.

– Där börjar en kamp att ta sig ur den här situationen.

Svensk man kidnappad i Mali

TV: Gustafsson: ”Möttes av tårögda svenska poliser”

”Längtade efter ögonblicket när jag skulle ge mig av”

Han berättar hur han tränade för att kunna fly under tiden i fångenskapen och om tankarna på sambon Wen Zhang.

– Det var dagar när jag vandrade i cirklar, 30 kilometer eller mer. Det innebär i princip att man vandrar hela dagen, i sandstormar och allting.

– Jag bara längtade efter det ögonblicket när jag skulle ge mig i väg och känna att varje steg jag tog skulle föra mig närmare henne, säger han med ett leende.

– Då skulle jag bara gå och gå och gå och gå.

TV: Sambon: ”Jag bara skrek och kunde inte sluta skrika”

Skägget klipps av

I klippet får vi även se det långa skägget klippas av. Något som Johan Gustafsson redan i sin allra första hälsning efter frisläppandet berättade skulle göras av syskonbarnen.

TV-klippet är borttaget av rättighetsskäl. Här kan du se en trailer för dokumentären i SVT Play.

Johan Gustafsson i Agenda

Se ett längre klipp från dokumentären Sahara Prison i säsongsstarten av Agenda. Johan Gustafsson finns också i studion och intervjuas av Camilla Kvartoft.

Se Agenda i SVT2 söndag 21:15 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet