Jönköpings tingsrätt Foto: SVT / Kristin Renulf

Tekniskt strul gjorde att sju personer felaktigt försattes på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Jönköping försatte sju män på fri fot på grund av tekniskt strul. Nu har tingsrätten sett över sina rutiner så att misstagen inte ska ske igen.

Enligt Jönköpings Posten var de sju männen misstänkta för bilstölder och hot mot anställda på ett företag. När det var dags för åtal uppstod tekniskt strul som gjorde att männen felaktigt försattes på fri fot.

– Vid klockan 10.45 ringde åklagaren till tingsrätten och sade att åtalet var på väg att skickas in. Men sedan uppstod tekniska problem med åklagarens datasystem vilket gjorde att häktningsframställningen inte kunde skickas iväg som den skulle. Det gjorde att vi behövde försätta männen på fri fot när klockan blivit 11 eftersom någon begäran då inte hade kommit in, säger Nikolaj Jeric, tillförordnad lagman i Jönköpings tingsrätt till tidningen.

Handläggare hade semester

Åklagaren hade dock skickat ett mejl till tingsrätten 10:59, men handläggaren hade semester. Samma begäran hade även kommit till tingsrättens centrala mejlbox 11:00 , men det var alltså försent. En av männen inställde sig frivilligt till häktet när felet upptäcktes.

– Fem av männen dök upp till huvudförhandlingen, men en person är fortfarande på fri fot. Vi har nu sett över rutinerna tillsammans med åklagarna för att något liknande inte ska kunna hända igen. Vi har även påtalat för åklagarna att försöka att inte vara ute i sista stund med tanke på risken för tekniska problem, säger Nikolaj Jeric till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.