Tobias Ludvigsson. Foto: Bildbyrån

Tempo-SM öppnar den svenska cykelsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Sveriges cykelelit som Huskvarnabördige Tobias Ludvigsson och en rekordstor juniorklass är anmälda till SM i landsvägstempo som körs på lördag och söndag i Lekeryd.

SM i landsvägstempo är det första mästerskapet som genomförs sommaren 2020 sedan coronapandemin. Men det har krävts mycket arbete för att hitta lösningar kring rådande restriktioner.

– Att öppna den svenska cykelsäsongen känns väldigt kul även om det blir lite speciellt inramat. Att tvingas göra justeringar i det ursprungliga upplägget har varit en utmaning, men ett måste under detta minst sagt speciella år. Vi får ändå igenom en bra tävling för alla klasser, utom för 70+, säger Alexander Wetterhall, som är assisterande förbundskapten för landsvägscykel och projektledare för Tempo-SM, i ett pressmeddelande.

Restriktioner för säkerhet

Enligt rekommendationerna får maximalt 50 deltagare befinna sig på banan samtidigt och efter målgång uppmanas deltagarna att lämna tävlingen. Det kommer inte att finnas dusch och omklädningsrum och de tävlande ombeds att endast ha med sig en medföljande person. Det blir ingen prisutdelning och publik är inte välkommen.

– Det som är viktigt nu är att folk håller restriktionerna och respekterar sina starttider men ändå kommer i tid så man hinner göra inmätningar. Vi vill inte locka mer folk än de som ska tävla, vilket såklart känns helt omvänt, säger Alexander Wetterhall.

Flerfaldiga guldmedaljörer med

SM Tempo arrangeras av Svenska Cykelförbundet och 317 cyklister är anmälda. Lisa Nordén, OS-medaljör i Triathlon och trefaldig SM-mästarinna i landsvägstempo deltar för fjärde gången.

Det gör även den regerande mästaren Tobias Ludvigsson som tagit tre raka guld i landsvägstempo. Tobias Ludvigsson är hemmahörande i Huskvarna men tillhör det franska laget Groupama med meriter från Tour de France, Vuelta de España och Giro d'Italia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.