Marie Nilsson och Susanne Severinsson är oroliga för vad som nu kommer hända med EU-migranterna i Värnamo. Foto: SVT/TT/Arkivbild

Oro bland EU-migranter i Värnamo efter misstänkt tiggerihärva

Uppdaterad
Publicerad

Polisen håller just nu på att utreda en härva i Värnamo där personer kan ha tvingats till tiggeri.
Marie Nilsson, diakon på Värnamo församling, uppger att de brottsmisstänkta personerna var på genomresa och att andra EU-migranter som vistas i kommunen nu är rädda för att få problem.

Tre män och och en kvinna sitter sedan den 8 april häktade misstänkta för människohandel alternativt människoexploatering.

Ulrika Bentelius Egelrud, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, har uppgett för SVT att hon misstänker att ärendet handlar om att personer tvingats till tiggeri.

Diakonen Marie Nilsson i Värnamo har vid tre tillfällen träffat personerna som nu häktats. Hon såg inga signaler på att de gjorde sig skyldiga till något brottsligt.

– När jag hörde att de blivit häktade blev jag väldigt förvånad, säger hon. 

Aldrig varit i Värnamo tidigare

Enligt Marie Nilsson har de brottsmisstänkta personerna aldrig varit i Värnamo tidigare och de hade stannat där för att tigga ihop till bränsle för att kunna ta sig till Rumänien.

I Värnamo har det i flera år funnits en släkt med tiggande EU-migranter från Rumänien. Det rör sig om ungefär sex personer. Enligt Marie Nilsson känner inte den här släkten personerna som nu häktats och hon har aldrig upplevt några problem med släkten.

– Under alla år har de alltid skött sig, därför är det tråkigt att de nu efter häktningen känner en rädsla, säger hon.

Har du märkt att det funnits något organiserat tiggeri här i Värnamo?

– Nej, inte organiserat. Vi har träffat den här släkten under flera års tid och jobbat med dem.

Utsatta för trakasserier

Susanne Severinsson, som engagerar sig i EU-migranternas situation i Värnamo, har även hon varit nära den rumänska släkten länge. Hon berättar att de blivit utsatta för hot och trakasserier.

– De hade en minibuss och en ungdom tog sin bil och körde in i sidan av bussen tre gånger. Kvällarna efter var samma ungdomar och hotade dem i lägret, säger Susanne Severinsson.   

Både hon och Marie Nilsson uppger att klimatet nu hårdnat igen efter häktningarna. Enligt dem finns en stor rädsla bland tiggarna att trakasserierna och hoten mot personer som inte varit inblandade i händelsen kommer öka ytterligare.

– De vill verkligen inte att invånarna i Värnamo ska tro illa om dem, säger Susanne Severinsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.